Osmanlı'da Silah Kullanımı Bir Sanattır
16:03
Yorum Yok
Osmanlı Yaylarından Biri |
Osmanlıların en ünlü sporlarından biriside okçuluk'dur. Çok eski vakitlerden beri Türkler ile karşılaşanlar ok atmadaki ustalıklarından hayranlıkla bahsetmişlerdir.
Türklerin kullandıkları yaylar kısa fakat çok kuvvetliydi. Oku gerek yaya gerekse at üzerinde kullanmakta hiç zorluk çekmiyorlar ve bir benzerleri daha yoktu. Atı çok hızlı sürerken bile tam isabetli atışlar yapabiliyor ve zırhı delip geçiyorlardı. Okmeydanı'nda kurulan meşhur kemankeş ocağı 15. ve 16. yüzyılda muhteşem ustalar yetiştirmiştir.
Osmanlı oku |
Birçok yönde esen rüzgarlara fırlatılan kamış ve tahta oklarla kırılan rekorlar kırılmayacak kadar yüksektir. Makbul İbrahim Paşa, At meydanındaki sarayını yaptırması nedeniyle Kanuni Sultan Süleyman'a bir eğlence düzenlemiştir. Bu eğlence sırasında Türk okçu birliğinden en kuvvetlisi olan Tozkoparan İskender, at üstünden attığı okla iç içe olan 5 kalkanı delmiştir. Bu usta kemankeş'in başarılarından biride; 845 metre uzağa ok atışı yapması ve hedefini vurmasıdır.
Osmanlı Yatağan Kılıç Örneği |
Türkler kılıç kullanmakta da yetenekliydiler. Hatta Osmanlı'da kılıç kullanma sporuna şimşirbazlık denir. Aynı zamanda eskrim sporu Osmanlı'da doğmuştur diyebiliriz. Türk kılıçları yatağan ve pala olmak üzere iki kısımdan oluşur. Yatağan meşhur kıvrık Türk kılıcı olur, yeniçeriler kullanmaktaydı. Pala ise süvariler tarafından kullanılmıştır. Pala düz, ucuna doğru genişliği artar ve bu yüzden kıvrık gibi gözüken bir silahtır.
Osmanlı'da Gürz Örneği |
Türklerin gürzleri de ünlüydü. yekpare ve zincir sapa sahip olurlardı. Spor için somak veya mermer gürzü kullanılırdı. Talim gürzleri 256,5 kg kadar olurdu. Gürz değişik taraflarda, sağ ve sol elde, sallanarak ve kaldırıp indirilerek kullanılırdı.
0 Yorum "Osmanlı'da Silah Kullanımı Bir Sanattır"
Yorum Gönder